Elpida spustila kampaň Babi nebude sedět v koutě, aby upozornila na problém samoty ve stáří. Jak může se samotou pomoci Elpida?

Babi nebude sedět v koutě

Délka dožití se neustále prodlužuje, lidé ve stáří mohou strávit až třetinu života. Může to být skvělá životní etapa? Může! Bývá osamělá? Často ano.

Pocit osamělosti má negativní vliv nejen na psychickou pohodu, ale i fyzické zdraví. Škodí víc než 15 cigaret denně.

Důležité je setkávat se s lidmi, navazovat nové kontakty, učit se něco nového nebo třeba zavolat na Linku seniorů. Až v 60% hovorů na tuto linku se objevuje téma pocitu osamělosti.

Co pomáhá? Nezůstávat na to sám, mít kam jít, mít se komu svěřit. Z mnoha výzkumů vyplývá, že silnější sociální vazby zajišťují až o 7 let delší život ve zdraví

Jak pomáhá Elpida?

Elpida už více než dvacet let pomáhá seniorům trávit život aktivně, zapojuje je do komunity a využívá jejich potenciál a zkušenosti. Provozuje dvě vzdělávací a kulturní centra, vydává Časopis Vital , založila pěvecký soubor. Seniorům nabízí možnost seberealizace v rámci projektu Ponožky od babičky a také pracovní příležitost v kavárně Stará škola. Všichni senioři z Česka mohou zdarma využívat e-learningovou platformu a seznamku elbot.cz. Elpida provozuje anonymní a bezplatnou telefonickou Linku seniorů, která seniorům pomáhá zvládat obavy, dlouhodobé osamocení i praktické těžkosti spojené s narušením přirozeného sociálního kontaktu.

Co můžete udělat vy?

Podívejte se na web Babi nebude sedět v koutě a vyberte si!

Dočetli jste až sem? Zastavte se na chvíli a zvažte, zda-li můžete podpořit Vital i vy.

obálka

Časopis, který čte stále více čtenářů, vychází především díky podpoře dárců. Pomoci je tak jednoduché – zašlete nám dárcovskou SMS na číslo 87 777. Přispějete tak částkou 30, 60, nebo 90 Kč.
DMS ELPIDA 30
DMS ELPIDA 60
DMS ELPIDA 90

Pokud čtete Vital pravidelně a můžete nás podpořit každý měsíc, zašlete zprávu ve tvaru:
DMS TRV ELPIDA 30
DMS TRV ELPIDA 60
DMS TRV ELPIDA 90

Více na darcovskasms.cz. Časopis si můžete také předplatit pro sebe, nebo jako dárek pro své blízké.